Aldi Turnhout

Geef hier tekst in

Stadsbader bouwt mee aan duurzaamste distributiecentrum van België

Wie in Turnhout en ver daarbuiten naar de naam vraagt van één van de misschien wel meest besproken distributiecentra van België, heeft een grote kans dat hij het nieuwe project van Aldi als antwoord te horen krijgt. Niet abnormaal, gezien de grootsheid en de uitzonderlijke duurzaamheidsscore van het distributiecentrum. Het nieuwbouwvolume kwam onder meer tot stand dankzij Stadsbader, dat zorgde voor de prefab betonstructuur en -wanden.

Geef hier tekst in

‘Outstanding’ BREEAM-score

'Groots en erg duurzaam’, zo omschrijft Frank Vissers, managing director van Aldi Turnhout, het nieuwe gebouw. Een uitspraak die nog voorzichtig is uitgedrukt, wetende dat het gaat om het duurzaamste distributiecentrum van België en het tot de absolute top 5 van de wereld behoort. Ruim 4.000 zonnepanelen zorgen immers jaarlijks voor ongeveer 1 miljoen kWh aan “groene” stroom, wat overeenkomt met het jaarverbruik van 285 gezinnen. Maar ook in duurzame bouwmaterialen, een groenzone en een recyclage-eiland werd fors geïnvesteerd. Dit en nog vele andere initiatieven resulteerden in een ‘outstanding’ BREEAM-score.

Geef hier tekst in

Oppervlakte van acht voetbalvelden

Met een oppervlakte van 41.000 m2 - het equivalent van acht voetbalvelden - laat de site in Turnhout met voorsprong het ‘oude’ verdeelcentrum in Rijkevorsel achter zich, dat ongeveer de helft kleiner was. Verse producten zullen er onder meer gestockeerd worden in een koelruimte van 4.700 m², die later over ongeveer 60 winkels van de keten in de regio Antwerpen verdeeld zullen worden.

Geef hier tekst in
Geef hier tekst in

Prefab betonelementen van Stadsbader

De volledige structuur van het distributiecentrum bestaat uit een betonskelet, waarbij gekozen werd voor Stadsbader als partij voor de levering en montage van dit skelet, alsook voor de engineering. Daarnaast voorzag Stadsbader in zo’n 10.000 m2 prefab betonelementen met diktes variërend van 14 tot 44 cm, en voor diverse toepassingen: binnen- of buitenwand, brandwand … Samen met de overige nevenaannemers bracht Stadsbader dit huzarenstukje onder de coördinatie van het architecten- en studiebureau tot een goed einde, met een bouwtijd van net geen jaar.

Eerste prijs

De realisatie geniet met recht en reden al van dag 1 van uitgebreide media-aandacht en zal ongetwijfeld nog lang hoge ogen doen opgooien, zoals de eerste prijs tijdens de Transport & Logistics Awards 2019 dat aantoont.